Ziarna listopada

Minął i listopad. Smutno i deszczowo, jesień pokazała swoją gorszą stronę. A człowiek musiał ratować się czymś dobrym, żeby nie popaść w chandrę... I wyszło dość pozytywnie, bo w mojej szafce wylądowały dwie całkiem przyzwoite kawy - choć nie było żadnych owocowych bomb, to bardzo zadowoliło mnie to co uzyskałem w zamian!

1. Wroasters La Limonera

  • Kraj: Salwador
  • Metoda obróbki: honey
  • Wysokość upraw: 1300m n.p.m.
  • Odmiana botaniczna: pacas

Cóż. Po zeszłomiesięcznych doświadczeniach z mocno czekoladową Brazylią trochę się bałem tego, co dostanę w Salwadorze. Według opisu samej palarni powinien być to orzech laskowy, karmel i cytrusy. Nie zawiodłem się! V60 wybił na pierwszy plan zdecydowany migdał, żeby móc odkryć lekko owocowe drugie dno. Nie ukrywam, że bardzo mnie zaskoczyła delikatność tego połączenia, bo zazwyczaj to co udawało mi się wyciągnąć z migdałowych aromatów to były ciężkie smaki połączone z czekoladą i orzechami. A tutaj - odwrotnie. Owoce zrobiły swoje :)
Zupełnie inaczej sprawa wyglądała w Kalicie - tutaj migdał schował się w cień i lekko dawał o sobie znać zza mocno owocowego pierwszego planu. Trudno mi określić jakie to były owoce, więc pozostanę przy trafnym opisie z opakowania - "nuty cytrusowe".
Aeropress miałem przyjemność spróbować tylko na jeden sposób, ale za to na lodzie. I tu z całą stanowczością mogę powiedzieć, że ta kawa podbiła moje serce swoją niby delikatnością, wysoką kwasowością ale też ukrytym orzechowym pazurem, który wydobywał się zza kotary. Serio.

2. Populus Honduras Danny Moreno
  • Kraj: Honduras
  • Metoda obróbki: myta
  • Odmiana botaniczna: pacas

Ta sama odmiana, dwie różne kawy. Po pierwsze: kraj, po drugie: palarnia. I mogę powiedzieć tyle, że jest to dla mnie ciężka kawa. Wiem, że ma potencjał, ale ja wyciągnąłem z niego może 30%, gdyż z potencjalnego zielonego jabłka, jagód i owoców tropikalnych udało mi się wydobyć jedynie bardzo wysoką, wręcz miodowo-karmelową słodycz i lekką cierpkość. Nie uda mi się więc dobrze opisać tych ziaren, oprócz krótkich haseł:
V60: miodowa słodycz z aromatami delikatnie owocowymi na finiszu
Chemex: dominująca nad innymi aromatami wysoka słodycz
Kalita: wysoka słodycz z nieco cierpkim finiszem
Wilfa Svart Pour Over: wysoka słodycz z lekkim migdałem w karmelu na finiszu
Słodko, słodko, słodko. Tyle.

Komentarze

Popularne posty