Syrop korzenny

Zbliża się zima, niebawem przestawiamy czas. Nie lubię ciemnych wieczorów, ale z drugiej strony wiem, że zbliżają się święta! I właśnie dla tego dziś postanowiłem stworzyć coś dobrego do kawy, grzanego wina czy piwa.





SYROP KORZENNY

250 ml syropu:
  • 1 litr wody
  • 3 nieduże laski cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • około 15 goździków
  • łyżeczka imbiru
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • duża szczypta suszonych płatków róży
  • 2 suszone hibiskusy
Zagotuj wodę w garnku. Dodaj cynamon, anyż, goździki i przetarty przez praskę do czosnku imbir. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10-15 minut. Po tym czasie przecedź i ponownie postaw na ogniu, dodając cukier, hibiskus oraz płatki róży. Redukuj około 45 minut, do uzyskania 250 ml syropu. Od czasu do czasu mieszaj całym garnkiem, szczególnie przez ostatnie 15 minut. Kiedy syrop jest coraz gęstszy, ma skłonności do przypalania się...
Odstaw do wystygnięcia i przelej przez sitko do buteleczki.



Możesz przygotować też wersję syropu z przypraw w proszku! Pamiętaj o przecedzeniu swojego syropu przez gęstą gazę lub filtr do kawy aby pozbyć się zawiesiny przypraw :)

Teraz możesz delektować się pyszną kawą! :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Zaciekawił Cię temat? Masz pytania? Zostaw po sobie ślad!

Popularne posty