Zimowe cytryny

Idąc za tropem syropu piernikowego, postanowiłem zrobić także pyszne cytryny z korzennymi przyprawami, idealne do herbaty na jesienne wieczory. Może ich przygotowanie wymaga trochę czasu, ale efekt wizualny i smakowy jest powalający :)


KORZENNE CYTRYNY W SYROPIE



Składniki:

  • 2 cytryny
  • litr wody
  • 2 szklanki cukru brązowego
  • laska wanilii
  • laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 10 goździków
  • odrobina imbiru
Zagotuj wodę, po czym sparz i dokładnie wyszoruj cytryny. 1,5 cytryny pokrój w plastry (nie mogą być za cienkie, myślę że 1-centymetrowe będą w porządku :) pamiętaj o ostrożności, żeby nie przekroić plastrów!). Do gotującej się wody dodaj wszystkie przyprawy oprócz cukru i imbiru. Wciśnij tutaj także sok z pozostałem połówki cytryny.
Gdy woda z przyprawami się zagotuje (a kuchnia wypełni się pięknym zapachem...) dodaj cukier oraz plastry cytryn, a całość gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Na ostatnie 5 minut wrzuć rozdrobniony imbir. Po tym czasie wystudź i odstaw na przynajmniej 2 godziny. Możesz także odstawić je na noc do lodówki (nie zapomnij przykryć wtedy folią! Inaczej przejdą zapachem!).
Ponownie zagrzej, doprowadź do wrzenia i uważając by się nie przypaliły gotuj kolejne 20 minut.

Przełóż do czystego i wyparzonego słoiczka. Aby uwydatnić ich wygląd, postaw kilka plastrów "na sztorc" przy ściankach - resztę połóż w środku. Zalej syropem.

Herbata jest idealna na jesienne wieczory, kiedy możesz usiąść na kanapie z ulubioną książką i na chwilę zapomnieć o niesprzyjającej aurze :)





     

Komentarze

  1. Rewelacja, nie pomyślałabym o takim syropie, a przecież to takie proste! Herbatka z takimi cytrynkami to musi być coś:) Również obserwuję i zapraszam częściej do siebie, ja będę wpadać, pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zaciekawił Cię temat? Masz pytania? Zostaw po sobie ślad!

Popularne posty